Palokuntanuorten koulutus

Palokuntanuorten toiminta tarjoaa nuorille monenlaista maksutonta ja hyödyllistä toimintaa. Palokuntanuorille tarjotaan myös monenlaista koulutusta, johon tutustutaan tarkemmin tässä postauksessa. Nuorille suunnatut kurssit pyrkivät siihen, että nuorista kasvaisi vastuunsa kantavia kansalaisia, jotka ova perehtyneet turvallisen arjen periaatteisiin ja että miehistöön siirtyvät nuoret saisivat paloalan vankan pohjakoulutuksen. Etupäässä palokuntanuorten kurssit pidetään pelastusliittojen kesäleirien aikana. Palokuntanuoret voivat osallistua myös erilaisiin kilpailuihin, joissa eniten ääniä saaneet osastot voivat voittaa harjoituksiinsa esimerkiksi uusia välineitä ja varusteita. Jos palokuntanuorten toimintaa halua tukea, kannattaa tutustua nuorten erilaisiin hankkeisiin ja miettiä, mikä olisi itselle sopivin tapa tukea tätä upeaa toimintaa!

Alkukurssit

Palokuntanuorille tarjotaan monenlaisia alkukursseja. Alkukurssi 1 on 1. alkeiskurssi, joka on suunnattu 7 – 8 -vuotiaille nuorille. Kurssilla tutustutaan leirielämään ja hätäilmoituksen tekoon. Kurssilla käsitellään myös liikenneturvallisuutta. Hätäilmoituksen tekeminen on tärkeä taito, joten on hyvä, että jo 7 – 8 -vuotiaat lapset harjaantuvat tähän taitoon, joka voi joissakin tilanteissa jopa auttaa pelastamaan ihmishenkiä. Myös liikenneturvallisuuteen liittyvät seikat ovat erityisen tärkeitä tässä ikäryhmässä, jossa monet lapset alkavat kulkea koulumatkansa yksin.

Alkukurssi 2 on 2. alkeiskurssi. Tämä kurssi on kohdennettu 9 – 10 -vuotiaille. Kurssin antia ovat esimerkiksi alkusammutuksen harjoittelu, ensiavun alkeet ja solmujen teon harjoittelu. Ensiaputaidot ovat elintärkeä taito, joten on hyvä, että niitä aletaan harjoitella mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 9 – 10 -vuotiaat lapset ovatkin tähän jo yleensä riittävän kypsiä.

Tasokurssit

Nuorille palokuntalaisille tarjotaan myös erilaisia tasokurssia, tasoilla 1 – 4. Tasokurssi 1 on 1. tasokurssi, joka on suunnattu 11-vuotiaille palokuntanuorille. Tällä kurssilla harjoitellaan alkusammutusta, järjestäytymistä, vesiturvallisuutta ja ensiapua.

Tasokurssi 2 on 2. tasokurssi. Kurssi on suunnattu 12-vuotiaille. Kurssin aikana käydään läpi esimerkiksi edellytyksiä, joita palaminen vaatii. Kurssin aikana harjoitellaan myös käyttämään käsisammutinta ja antamaan ensiapua.

Tasokurssi 3 on 3. tasokurssi. Tämä kurssi on suunnattua 13-vuotiaille ja sen pääsisältö on ensiapu. 4. tasokurssi eli tasokurssi 4 on tarkoitettu 14-vuotiaille palokuntanuorille. Tällä kurssilla harjoitellaan viestiliikennettä, laskeutumista ja sammutushyökkäystä.

Muita palokuntanuorille suunnattuja kursseja

Muita palokuntanuorille suunnattuja kursseja ovat esimerkiksi tiiviskurssi, viestiliikennekurssi, ensiavun jatkokurssi, ryhmänjohtajakurssi, konemieskurssi ja tulitaistelijakurssi. Näitä kursseja nuoren kannattaa valita omien mielenkiinnonkohteidensa mukaan.