Vapaaehtoisten palokuntalaisten harjoittelu ja valmistautuminen

Vapaaehtoiset palokuntalaiset harjoittelevat ja valmistautuvat hälytyksiin. Monet heistä tuntuvat olevan aina lähetysvalmiudessa. Tämä on tietysti rankkaa työtä eikä työn, vapaa-ajan, perhe-elämän ja VPK-toiminnan tasapainottaminen ole aina täysin yksinkertaista. Onkin tärkeää huolehtia siitä, että jokainen vapaapalokuntalainen saa myös riittävästi vapaa-aikaa, jotta hänellä olisi aikaa tehdä sellaisia asioita, jotka rentouttavat ja antavat tilaisuuden nollata omia ajatuksia.

Jatkuva harjoittelu ja koulutukset ylläpitävät tieto-taitoa

Vapaapalokuntalaiset harjoittelevat yleensä paljon ja säännöllisesti. Tämä on tärkeää, jotta heidän tieto-taitonsa pysyisi ajan tasalla ja jotta vapaapalokuntalaiset voisivat itsekin luottaa siihen, että osaavat tarvittaessa hommansa. Itseluottamus on tärkeää tällaisessa työssä, joten itseensä luottaminen on äärimmäisen tärkeää tilanteissa, joita on usein vaikea ennakoida.

Vapaapalokuntalaisille tarjotaan runsasti erilaisia koulutusmahdollisuuksia ja niihin kannattaa tarttua aina, kun siltä tuntuu. Esimerkiksi EA-taitoja on syytä verestää säännöllisesti. Ensiaputaidoille kun saattaa tulla tarvetta täysin yllättäen tilanteissa, joissa tähän ei ole edes osannut varautua.

Vapaapalokuntalaisen on tärkeää huolehtia riittävästä palautumisesta

Riittävästä palautumisesta huolehtiminen on vapaapalokuntalaiselle äärimmäiselle tärkeää. Riittävä lepo ja vapaa-aika auttavat jaksamaan työssä, johon saattaa toisinaan liittyä nopeatempoisia ja vaikeasti ennakoitavia tilanteita. Monesti VPK ehtii esimerkiksi onnettomuuspaikoille ensimmäisenä, eikä näky tällaisella paikalla ole kaunis. Onkin tärkeää, että myös tällaisista asioista voi puhua jollekin luotettavalle henkilölle. Joissakin tilanteissa on parasta turvautua ammattiapuun.

On myös tärkeää, että vapaapalokuntalaisella on riittävästi aikaa tehdä sellaisia asioita, joista hän nauttii. Vaikka VPK onkin monelle juuri sellaista toimintaa, pitäisi elämässä olla muitakin harrastuksia ja mielekkäitä vapaa-ajantoimintoja. Esimerkiksi parhaat River belle -pelit voivat viedä vapaapalokuntalaisen ajatukset hetkeksi jonnekin muualle. Myös vaellusretki kauniin luonnon keskelle voi toimia oivallisena palauttavana toimintana. Luonnossa samoilu tunnetusti vähentää stressiä, joten jos tuntuu, että oma stressitaso on ehtinyt hivuttautua jo liiankin korkealle, voi metsäretki olla hyvä vaihtoehto tilanteen korjaamiseksi.

Riittävä ja riittävän laadukas yöuni ovat tärkeitä vapaapalokuntalaisen jaksamiselle. Toisinaan työssä nähdyt ikävät tilanteet saattavat kuitenkin kummitella myös vapaapalokuntalaisen unissa ja aiheuttaa jopa unettomuutta tai nukahtamisvaikeuksia. Jos ongelmat jatkuvat pitkään tai häiritsevät elämää, on tärkeää hankkia ajoissa ammattiapua!