Vapaapalokunnasta oppia elämän tielle

Vapaapalokuntien nuoriso-osastojen toiminta on erityisen antoisa harrastus 7 – 17 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Tällaisen toiminnan kautta voi hankkia monia tärkeitä taitoja, joista on hyötyä myöhemmässä elämässä. Kerromme tässä postauksessa muutaman hyvän esimerkin siitä, kuinka vapaapalokuntatoiminta voi tarjota hyödyllistä oppia elämän tielle.

Turvallisuustietoisuuden siemen luodaan lapsuudessa

On tärkeää, että jo pieni lapsi oppii turvallisuustietoiseksi ja juuri tähän pyritään vapaapalokuntien nuorisotoiminnassa. Lapsille ja nuorille opetetaan taitoja, joiden avulla he voivat luoda arjestaan mahdollisimman turvallista niin kotona, koulussa, harrastuksissa kuin liikenteessäkin.

Esimerkiksi liikenneturvallisuuteen liittyvät periaatteet on hyvä tuntea ja näitä taitoja aletaankin opettaa noin 7 – 8 -vuotiaille lapsille, joista monet taittavat koulumatkansa yksin ja ovat vaarassa joutua vaaratilanteisiin esimerkiksi ylittäessään koulutien varrella olevan maantien tai joutuessaan kulkemaan osan koulumatkastaan maantien reunassa. Jos lapsi omaksuu turvallisen liikennekäyttäytymisen perusperiaatteet jo lapsuudessa, on hänen liikennekäyttäytymisensä entistä todennäköisemmin asiallista myös myöhemmissä elämänvaiheissa. Liikennekäyttäytymisessä tienkäyttäjien omilla asenteilla on suuri merkitys turvallisuuden kannalta. Kun asenne on kunnossa, ollaan jo askel lähempänä turvallista liikennekäyttäytymistä! Asenteen lisäksi on kuitenkin tärkeää myös omata tietoja ja taitoja, joita turvalliseen tiellä liikkumiseen vaaditaan.

Ensiapu- ja pelastustaidot voivat auttaa pelastamaan ihmsihenkiä

Lapsille ja nuorille opetetaan myös ikätasoisia ensiapu- ja pelastustaitoja. Parhaimmillaan nämä taidot voivat auttaa ihmishenkien pelastamisessa. Samalla lapset ja nuoret oppivat kantamaan vastuuta itsestään ja lähimmäisistään. Tällainen toiminta voi auttaa nostamaan lapsen ja nuoren itsearvostusta ja ymmärrystä siitä, kuinka jokainen ihminen on tärkeä.

Iltalehti uutisoi 19. lokakuuta 2019 vain 15-vuotiaasta Onni Mertaniemestä, joka pelasti ystäviensä kanssa hukkuvan henkilön. Pelastuslaitos kehui ystäväporukan toimintaa esimerkilliseksi ja Onni itse kertoi, että tuntui hienolta pelastaa ihminen. Uutisesta selvisi, että Onni oli käynyt vapaapalokunnassa vuosien ajan. Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos päätti palkita kaverukset antamalla heille kunnialaatat esimerkillisen toiminnan kunniaksi. Tämä on oivallinen esimerkki siitä, kuinka VPK:ssa opitut ensiapu- ja pelastustaidot voivat auttaa lähimmäisiä hädässä. Uutinen on oivallinen esimerkki myös siitä, kuinka toisten auttaminen tuntuu auttajasta hyvältä. Ilman kunnialaattaakin Onni varmasti koki toimintansa sellaiseksi, josta voi olla syystäkin ylpeä!